Historie

openluchttheaterDSC_0106-001“Heel Roosendaal is trots op Nispen. De hele Nispense gemeenschap realiseerde een uniek openluchttheater met het grootste mozaïekkunstwerk in Roosendaal”, lovende woorden van cultuurwethouder Hans Verbraak bij de opening van het Nispense openluchttheater op zaterdagavond 11 juli 2015.

En ook de Nispenaar is weer trots. Trots op het dorp en haar bewoners. En blij! Want het openluchttheater was de grote winnaar van de Brabantse Dorpen Derby 2015.

Het cultureel project bedoeld om de leefbaarheid te verbeteren sleepte 25.000 euro in de wacht. Met dit geld kunnen we ervoor zorgen dat bezoekers ook bij slecht weer droog kunnen zitten, door een te realiseren overkappen. Daarnaast zullen er in 2016 nog mooie voorstellingen te zien zijn in ons prachtige openluchttheater.

Dorpsbewoners bouwden zelf het openluchttheater
Bij de herinrichting van het kerkplein en de inrichting van de turftuin ontstond ook het idee om een openluchttheater te realiseren. Naast de basisschool, een ideale plek ook voor cultuur en educatie. Een enthousiaste werkgroep wist vele vrijwilligers te enthousiasmeren om mee te helpen aan iets heel unieks, de mozaïekbank.

Op vrijdag 24 april 2015 plaatste Burgemeester Jacques Niederer de eerste tegel en gaf daarmee de aftrap voor de mozaïekmarathon. Het gehele weekend werden onder begeleiding van beeldend kunstenaar Marijke Maas samen met vele vrijwilligers de mozaïektegeltjes aan de achterzijde van het openluchttheater geplaatst.

Kick off-bijeenkomst met de 9 finalisten, de coaches en de jury van de Brabantse Dorpen Derby, in aanwezigheid van gedeputeerde van Noord-Brabant Henri Swinkels.
Kick off-bijeenkomst met de 9 finalisten, de coaches en de jury van de Brabantse Dorpen Derby, in aanwezigheid van gedeputeerde van Noord-Brabant Henri Swinkels.

 

Het openluchttheater, met een unieke 22 meter lange mozaïekbank aan de achterzijde, zal onder andere worden gebruikt door diverse (cultuur)organisaties uit Nispen en basisschool De Linde. Vanzelfsprekend zal het theater ook een podium bieden voor producties van buiten het dorp. Dorpen Derby coach Heleen Moors begeleid de Nispenaren bij de opzet van een beheerorganisatie en een aantrekkelijk langjarig (cultuur)programma.

Media & links

Marijke Maas: www.marijkemaas.nl
Brabantse Dorpen Derby www.brabant.nl/dorpenderby

Mozaïekmarathon:  Foto’s Mozaïekmarathon
Driedaagse opening openluchttheater: Foto’s openingsweekend
Brabantse Dorpen Derby: Foto’s Finale Omroep Brabant